AKUPUNKTUR NEDİR VE ETKİ MEKANİZMASI NASILDIR?

Akupunktur terimi Latince Acus=iğne ve Punctura=Batırma kelimelerinin birleşiminden oluşmuştur. Türkçe ye iğnelemek olarak girmiş olup, binlerce senedir etkisi kanıtlanmış özel noktalara iğne batırmak anlamına gelir. Batırılan iğne ile deriye her hangi bir madde enjekte edilmediğinden  dolayı yani iğnelerin ucunda yada üzerinde her hangi bir madde bulunmadığından dolayı bu işlem "kuru iğneleme" olarak da adlandırılmaktadır. İgneler tek kullanımlık ve çok ince, acı hissedimemesi için özel olarak tasarlanmıştır. Çoğu hasta iğnenin girdiğini bile hissetmemektedir. Kullanım alanlarına göre iğneler çelik-altın-gümüş olmak üzere üç çeşittir. Uygulamada en sık kullanılan  materyal çeliktir.

AŞŞupunktur noktaları; meridyen dediğimiz çizgisel bir hat olarak deri altında uzanan enerji kanalları üzerindedirler. Bu kanalların içinden "Qİ" olarak yazılan "Çİ" olarak okunan "Hayat Enerjisi" anlamına gelen bir enerji akar. Bu enerji doğan her canlıda mevcuttur.

Çi, vücudun kendi kendini tedavi etme mekanizmasının anahtarıdır. Vücut yüzeyinde 12 adet çift 2 adet tek olmak üzere 14 adet meridyen mevcuttur. Bu meridyenlerin içinden akan enerji hangi noktada tıkanıklığa uğrarsa o noktanın ötesine enerji akamaz ve enerji dengesizliği sonucu hastalıklar meydana gelmeye başlar. Tüm vücutta meridyen üzerinde toplam 360 adet nokta, meridyen dışında 48 adet ekstra akupunktur noktası mevcuttur. Kulakta ile 150 den fazla nokta mevcuttur. Biz akupunktur doktorlarının yaptığı işlem ise bu tıkanıklık alanlarındaki blokajları tespit etmek, bu doğrultuda kişiye özel nokta kombinasyonları yaparak iğneleme sonucu tıkanklıkları çözmektir. Çözülen blokaj ile enerji, akması gereken yollardan tekrar akmaya başlar.
QQ

Hastanın nasıl tedavi edilmesi gerktiği ve kaç iğne kullanılması gerktiği doktorun detaylı muayene ve dedeksiyonu sonucu ortaya çıkar. Vücut akupunkturunu tek başına, kulak+vücut akupunkturunu beraber yada tek başına kulak akupunkturu uygulayabilir.

Akupunktur noktaları  elektiriksel olarak düşük dirence sahip (iletkenliği yüksek) ve aynı zamanda diğer cilt bölgelerinden daha fazla sinir hücresine sahiptir. Bu sebeple iğne batırılan akupunktur noktası diğer deri bölgelerine oranla daha hassastır ve fazla uyarılır. İğnenin batırılması ile bölgedeki sinirler uyarılarak beyne hastalığın ortadan kalkması için gerekli emir verilir. Beyin ise bu uyarı karşısında vücut fonksiyonlarını düzenleyen nörotransmitter ve hormonları salgılatır. Bunların arasında Noradrenalin, serotonin, bradikin, endorfinin gibi bir çok faydalı madde vardır. Vücut dışarıdan her hangi bir ilaç almadan iğnelerin verdiği uyarı sayesinde kendi ilaçları ile kendini tedavi etmeye başlar.

Akupunktur hastalık semptomlarını gidermenin çok ötesinde, hastalığın esas nedenini tedavi etme yönelik bir bilimdir. İnsanı holistik (bütünsel) bir anlayışla fiziki ve ruhsal beden olmak üzere beraber değerlendirir ve çözümler. Hiç bir yanetkisi olmadığı Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından  onaylanmıştır.